niedziela, 20 kwietnia 2014

Babka piaskowa - dwukolorowa

Babka piaskowa z kako


Przepis zapożyczony z jakiejś stronki, ale wypróbowałam i baba wyszła. W tym przepisie jest margaryna, ale moja mama zamiast niej piecze baby na oleju. Ponoć wtedy babka jest bardziej wilgotna. Następnym razem zmodyfikuję przepis i zamiast margaryny dam olej.

Składniki

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej przesianej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej przesianej
  • 1 kostka margaryny- rozpuszczona i ostudzona
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kakao

Jak sporządzamy

Oddzielam żółtka od białek. Żółtka miksuję z połową cukru i cukrem waniliowym, następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Z białek i połowy cukru ubijam pianę, którą potem dodaję do ciasta i delikatnie mieszam w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewam 2/3 ciasta na posmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodaję kakao, a następnie wylewam je na białe ciasto. Babę pieczemy w temperaturze do 180 stopni, przez około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz